Buitenkoken? Zo doe je dat! - Jansen & Jansen Buitenkoken

Ga naar de inhoud
Buitenkoken op echt vuur
Buitenkoken doe je op een hout gestookt vuur. Dat kan in je eigen tuin maar ook op een andere plek zoals op de camping, in de vrije natuur of bij een andere buitenactiviteit. Het vuur kun je maken op een eigen gemaakte vuurplaats, op een vuurschaal of in een kookkachel, ook wel een terraskachel genoemd.

De keuze om een vuur te maken op een vuurschaal of vuurplaats houdt in dat u daarvoor een driepoot nodig hebt. Onder deze driepoot kunt u een kookketel of hangbakplaat hangen.

De kookkachel is voorzien van een asla waardoor je deze gerust op het terras of in de tuin kunt zetten. In de kookkachel stook je een lekker vuurtje waar je op kunt koken. Op een kookkachel kun je een kookketel, bakplaat, wokpan, paellapan of grillrooster plaatsen zodat je de gerechten kunt bereiden waar je trek in hebt.
Koken op vuur
Wat kun je allemaal bereiden?
In de kookketel maak je gerechten zoals soepen, stoofpotten, stamppotten, oliebollen met oud en nieuw, gebakken appelschijfjes of lekkere curry's. Kijk maar eens bij onze recepten. Op een bakplaat kun je allerlei verse groenten, vlees. kip, vis en aardappeltjes etcetera bakken. Op de kookkachel kun je een gezonde, complete en gevarieerde maaltijd bereiden voor het hele gezin. Het koken op een driepoot is wellicht de meest authentieke manier van buitenkoken, in de heksenketel maak je de lekkerste gerechten klaar,

Stook langzaam met kleine houtjes
Het koken op een kookkachel lijkt wellicht eenvoudiger dan de driepoot. Je hebt geen last van de wind, geen draaiende ketting en geen verlies van warmte bij de ketel. Toch vraagt het wel enige handigheid. Begin met kleine houtjes en maak daarna een mooi vuur zodat er voldoende houtskool op de bodem van de kookkachel komt te liggen. Daarna kun je beginnen met koken. Zet de wok, bakplaat of ketel op de kookkachel en zorg dat je niet te hard stookt. Langzaam stoken met kleine houtjes is de kunst. Veel hout en grote blokken jaagt de temperatuur te hoog op en dan kun je niet zo makkelijk de temperatuur terugdraaien. Mocht het toch te warm zijn onder de ketel, geen nood. Pak de ketel aan de hengsel (deze wordt zeker niet te warm) en haal de ketel van de kookkachel. Laat het vuur uitbranden en zet de ketel daarna weer op de kachel. Hetzelfde geldt overigens voor de wokpan of bakplaat. Blijf tijdens het koken constant roeren met een houten lepel of spatel, dit voorkomt beschadiging aan de pannen en ketels.


buitenleven
Ervaar het echte buitenleven, terug naar de basis en het oergevoel!
Buitenkoken is heerlijk. Een ultieme beleving in de tuin of in de vrije natuur. En als je eenmaal een mooi vuurtje hebt, is er toch niets heerlijker om uit te buiken onder het genot van een drankje bij de buitenkookkachel of het vuur in de vuurplaats voordat je moe en voldaan je bed opzoekt.
Jansen & Jansen Buitenkoken
Terug naar de inhoud