Buitenkoken? Zo doe je dat! - Jansen & Jansen Buitenkoken

Buitenkoken is een beleving!
 Jansen & Jansen Buitenkoken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Buitenkoken? Zo doe je dat!

Buitenkoken? Zo doe je dat!
Buitenkoken doe je op een hout gestookt vuur. Dat kan in uw eigen tuin maar ook op een andere plek zoals een camping of bij een andere buitenactiviteit. Het vuur kunt u maken op een eigen gemaakte vuurplaats, op een vuurschaal of in een kookkachel of ook wel een terraskachel genoemd.

De keuze om een vuur te maken op een vuurschaal of vuurplaats houdt in dat u daarvoor een driepoot nodig bent. Onder deze driepoot kunt u een kookketel of hangbakplaat hangen.

De kookkachel is voorzien van een asla waardoor u deze gerust op uw terras of in de tuin kunt zetten. In de kookkachel stookt u een lekker vuurtje waar u al of niet op kunt koken. Op een kookkachel kunt u een kookketel, bakplaat, wokpan, paellapan of grilrooster plaatsen zodat u de gerechten kunt bereiden waar u trek in heeft.
Koken op vuur
In de kookketel maakt u gerechten zoals soepen, stoofpotten, stamppotten, oliebollen met oud en nieuw, gebakken appelschijfjes en wat al niet meer. Kijk maar eens bij onze recepten.

Op een bakplaat kunt u aardappeltjes bakken, vlees braden, garnalen bakken etc. Zoals u ziet maakt u complete en gevarieerde maaltijden.
Als u over zowel een kookketel als een bakplaat beschikt kunt u eindeloos variƫren. Het koken met een driepoot is wellicht de meest authentieke manier van koken.
Het nadeel kan zijn dat de wind u parten speelt waardoor as wegwaait en de warmte minder bij de ketel blijft. De warmte regelt u overigens door de ketting langer of korter te maken zodat de ketel dichter of verder van het vuur komt te hangen.

Het koken op een kookkachel lijkt wellicht eenvoudiger. Geen last van de wind, geen draaiende ketting en geen verlies van warmte bij de ketel. Toch vraagt het wel enige handigheid in het stoken.
Begin met kleine houtjes en maak daarna een mooi vuur zodat er voldoende houtskool op de bodem van de kookkachel komt te liggen. Daarna kunt u beginnen met koken.
Zet de wok, bakplaat of ketel op de kachel en zorg dat u niet te hard stookt. Langzaam stoken met kleine houtjes is de kunst. Veel hout en grote blokken maakt dat de temperatuur te hoog wordt en dan kun je niet even makkelijk de temperatuur terugdraaien.
Mocht het onverhoopt toch te warm zijn onder de ketel, geen nood. Pak de ketel aan de hengsel (deze wordt zeker niet te warm) en haal de ketel van de kachel. Laat het vuur uitbranden en zet vervolgens de ketel weer op de kachel. Hetzelfde geldt overigens voor de wokpan of bakplaat.
Blijf tijdens het koken voortdurend roeren. Doe dit met een houten lepel of spatel om beschadiging aan de pannen en ketels te voorkomen.


pruttelkoken

Buitenkoken is heerlijk. Een ultieme beleving in de tuin of in de vrije natuur. En als u eenmaal een mooi vuurtje heeft, is er toch niets heerlijker om uit te buiken onder het genot van een drankje bij de kachel of het vuur in de vuurplaats voordat u moe en voldaan uw bed opzoekt.
info@jansenjansenbuitenkoken.nl Jansen & Jansen Buitenkoken Dorpsstraat 1, Windesheim Tel: 06-42227592
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu