Wat kun je buiten koken? - Jansen & Jansen Buitenkoken

Buitenkoken is een beleving!
 Jansen & Jansen Buitenkoken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Wat kun je buiten koken?

Recepten
Dat is een vraag die ons regelmatig wordt gesteld. Al gauw ben je geneigd te antwoorden "Wat niet"? Dat is waar natuurlijk maar dat begrijpt iedereen wel. Wat binnen op een fornuis gemaakt kan worden kun je veelal buiten op een vuur ook maken. En soms zelfs meer.
Waarom zou je dan buiten gaan koken als je alles binnen tot je beschikking hebt? Is dat niet veel handiger? Waarschijnlijk wel. Toch is er een wereld van verschil tussen beide mogelijkheden.

kampvuur met driepoot en ketel
Het is de beleving die het grote verschil maakt. We noemen buitenkoken niet voor niets een beleving. Het heeft te maken met sfeer. Door samen te werken, samen te genieten, tijd voor elkaar te hebben ontstaat er een sfeer van genieten. Genieten in de buitenlucht met een romantisch tintje.

Vuur fascineert! Iedereen staart in het vuur omdat het aantrekt, de likkende vlammen onder de pot of het kampvuur van na het koken. Het verdrijft de kilte op een koelere avond. Vaak komen gesprekken op gang waar je normaliter niet zo gauw aan toe komt.
Buiten koken kan met een grote of kleine groep. Buren, gezin, familie, vrienden of verenigingen kunnen door buiten te koken elkaar treffen buiten de waan van de dag. Of gewoon met z'n tweeën. Het is "quality-time".


Een mooi voorbeeld is volgende. Wij hebben het geluk dat we een deel van het jaar in Hongarije wonen. Een land met ruimte en gastvrijheid waar de tijd minder snel lijkt te gaan. Naast ons eigen huis in ons dorpje "Monyoród" in de Baranya verhuren wij een vakantiewoning. Ook daar staat een driepoot met ketels en hebben onze gasten verschillende kookkachels tot hun beschikking. Een vraag die ons regelmatig wordt gesteld tijdens de rondleiding bij aankomst is wat je hier allemaal mee kunt doen. Na een korte uitleg is de interesse gewekt en algauw een afspraak gemaakt om dat in de komende weken eens te gaan proberen.

samen koken
Met de hele familie, van groot naar klein, gaan we dan aan de slag. Eten kopen, houtsprokkelen, vlees marineren, groenten snijden, iedereen doet wat hij kan. En als de voorbereidingen zijn gedaan, kan het vuur aangestoken worden. De ketel gaat boven het vuur en langzaam verdwijnt alles in de juiste volgorde in de pan. Ettelijke uren later is de stoofpot klaar en gaan we met elkaar aan tafel. Het is dan inmiddels uren later als we uitbuiken rond het vuur en napraten over deze dag. Vaak eentje om nooit te vergeten en een hoogtepunt in de vakantie. Een belevenis!
info@jansenjansenbuitenkoken.nl Jansen & Jansen Buitenkoken Dorpsstraat 1, Windesheim Tel: 06-42227592
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu